Tajine informatie

Informatie over het kopen en gebruik van Tajines

Facebook
Tajine online kopen

Naast onze Belgische TV-koks (zoals Piet Huysentruyt, Jeroen Meus en Jeroen de Pauw) koken ook de internationale tv-koks graag met een tajine.

Nigella Lawson is reeds op deze website gepasseerd en nu is het de beurt aan de gekende Jamie Oliver.

In zijn boek Jamie’s Reizen (een mooie aanvulling bij de Tajine kookboeken) gaat hij dieper in op het koken met de tajine en heeft hij ook een mooi recept voor een rundertajine.

Runder tajine met Jamie Oliver
 
Author:
Ingrediënten
  • Voor 4-6 personen
  • 600 g runderstooflappen
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngehakt
  • een klein bosje verse koriander
  • 1 blik van 400 g kikkererwten, uitgelekt
  • 1 blik van 400 g gehakte tomaten
  • 8 dl groentebouillon, liefst biologisch
  • 1 kleine pompoen (ongeveer 800 g), zonder zaadjes, in stukjes van 5 cm
  • 100 g pruimen, zonder pit, in stukjes gescheurd
  • 2 eetlepels geschaafde amandelen, geroosterd
  • Voor het smeersel:
  • zeezout en zwarte peper uit de molen
  • 1 afgestreken eetlepel ras el hanout
  • 1 afgestreken eetlepel komijnpoeder
  • 1 afgestreken eetlepel kaneel
  • 1 afgestreken eetlepel gemberpoeder
  • 1 afgestreken eetlepel zoet paprikapoeder
Instructies
  1. Voor het smeersel meng je alle ingrediënten in een kommetje.
  2. De lappen rundvlees wrijf je in met het mengsel
  3. waarna je dit enkele uren tot 1 nacht in het vlees laat trekken (in de koelkast).
  4. Na het intrekken kan je het vlees gedurende 5 min braden op een matig vuurtje. De gehakte ui en de steeltjes van de koriander toevoegen en 5min meebakken.
  5. Doe er dan de kikkererwten, de gehakte tomaten en 4 deciliter bouillon bij.
  6. goed roeren.
  7. Breng dit aan de kook, dek de tajine af en laat die nut 1.5uur zachtjes pruttelen.
  8. Nadien de pompoen, de pruimen en de rest van de bouillon erbij te doen.
  9. Ook dit mengsel laat je nadien weer 1.5uur verder pruttelen.
  10. Zorg er steeds voor dat er genoeg water is in de tajine en deze niet droogkookt.
  11. Op het einde kan je de vloeibaarheid nog sturen.
  12. Indien te vloeibaar van consistentie, laat dan 5-10 minuten zonder deksel koken.
  13. Als het goed is, valt het supermalse vlees nu bijna vanzelf in vlokken uit elkaar. Proef een hapje en voeg zo nodig een snufje zout toe.
  14. Strooi er de korianderblaadjes en de geroosterde amandelen over.
  15. Zet de tajine met een grote kom dampende, lichtgekruide couscous op tafel.


Rate this recipe:  

 

Tajine-fan bij onze

Ook hier kan je niet ontsnappen aan de Rode Duivels ...

Sofie Dumont en Chri

Keukenchef Sofie Dumont heeft schlagerzanger Christoff proberen overtuigen met een ...

Elektrische tajine i

Naast de oorspronkelijke tajines voor op een houtvuur, bbq of ...